THANKS FOR THOSE YANG MENGETUK AND YANG FOLLOW THIS BLOG ^_^

Jun 1, 2011

Pendebat UiTM kecewakan universiti Singapura~

Wehuu!!
Nampaknya Great Serdang Debate Championship 2011 dapat perhatian akhbar jugak yer.. 
xsangka~ thanks sebab ambil perhatian apa yang student Universiti buat..
Thanks to all media such as TV Al-Hijrah, Utusan Malaysia and others yang maybe I don't mention here..
Thanks for helping us~ ^_^


KUALA LUMPUR 30 Mei - Pasukan debat Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam muncul juara 'Great Serdang Debate Championship 2011' menewaskan Universiti Kebangsaan Singapura (UKS) pada pertandingan akhir yang berlangsung di Universiti Putra Malaysia (UPM), dekat sini hari ini.

Lebih manis lagi, kemenangan tiga mahasiswa Fakulti Undang-undang UiTM itu turut diiringi kejayaan berganda apabila seorang pendebatnya, Maizura Mokhsin, 20, merangkul gelaran pendebat terbaik pertandingan akhir.

Dalam pusingan akhir itu, Maizura, bersama dua rakannya, Rafiq Saladin Omar Saladdin, 19, dan Mohd. Syafiq Ahmad Bazari, 24, bertindak sebagai penyokong kerajaan bagi tajuk "Bekas Tanah Jajahan Tidak Semestinya Menjadi Ahli Kepada Pertubuhan Yang Diasaskan Oleh Negara Penjajah Itu".

Hujah bernas ketiga-tiga mereka ternyata berjaya memikat juri.
Maizura yang ditemui pemberita kemudiannya melahirkan rasa gembira kerana persiapan rapi selama beberapa bulan akhirnya membuahkan hasil.

"Sudah pasti kami bersyukur apatah lagi selepas membuat persiapan rapi termasuk menyertai pertandingan lain sebelum ini serta banyak membaca. Saingan kami pada pertandingan akhir juga hebat kerana mereka memiliki reputasi baik.

"Kami beruntung kerana mendapat bimbingan daripada Dr. Omar Salahuddin bekas pensyarah di Universiti Multimedia Malaysia (MMU) yang juga ayah kepada Rafiq," katanya.

Hadiah disampaikan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.
Pasukan debat UiTM itu menerima wang tunai RM3,000, hamper dan trofi manakala Maizura turut menerima tambahan RM1,000 atas kejayaannya menjadi pendebat terbaik pertandingan akhir.

Pertandingan yang mula diadakan secara tahunan sejak 2003 itu disertai oleh 20 institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta tiga pasukan luar negara iaitu Universiti Kebangsaan Singapura dan Politeknik Nanyang (Singapura) serta Universitas Indonesia (Indonesia).

Sementara itu, pendebat Universiti Kebangsaan Singapura, Aji Abu, 30, turut menerima anugerah pendebat terbaik pertandingan itu,

For confirmation, bolehlah baca dekat link nie.. Thanks again to all!! ^_^B.Y.E  B.Y.E

2 comments:

  1. yeay! malaysia hebak mung! hahaha abam sokong!

    ReplyDelete
  2. Wan Ahmad Izudean

    bahasa ngapo mu pakai nie? ak xpaham oo~ hahaha.. n yes! Malaysia boleh! hehehe.. ;)

    ReplyDelete

Feel free to leave ur comment.